Viering 100 jaar radioverbinding Radio Kootwijk groot succes

Wij blikken terug op een bijzondere viering in Radio Kootwijk.  Het was op 5 mei precies honderd jaar geleden dat daar de eerste radiotelegrafie-verbinding tot stand kwam tussen Nederland en het voormalige Nederlands-Indië. Destijds was dat een absoluut wonder van moderne techniek. Het berichtenverkeer bestond slechts uit morsetekens, begeleid door gepiep en gekraak.

Het weekend van 6 en 7 mei stonden we stil bij deze historische gebeurtenis. Het hoogtepunt was toen zendamateurs op dezelfde manier als 100 jaar geleden via de lange golf contact legden met Malabar in Indonesië. Daar vandaan stuurden zendamateurs via morse onder andere een bericht van de Nederlandse ambassadeur in Indonesië naar de Indonesische ambassadeur in Nederland, die in Radio Kootwijk was. Een paar honderd genodigden waren er live getuige van.

Naast het officiële deel was het hele weekend ook publiek welkom in het voormalige zendgebouw. Ze konden kijken bij de zendamateurs; er waren rondleidingen; een nieuwe animatiefilm werd vertoond; en er was een nieuwe fototentoonstelling.

Al met al een bijzonder weekend dat tot stand kwam door een mooie niet-alledaagse samenwerking tussen de landelijke Vereniging van Radio Zend Amateurs, de Stichting Indisch Erfgoed, de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, inwoners van Radio Kootwijk en de collega’s  van het team in Radio Kootwijk.